Če želimo hitre rezultate je samoplačniška gastroskopija obvezna

Moj stric ni bil nikoli tip, ki bi veliko hodil k zdravniku, vedno je govoril da zaradi njega ne bi rabili toliko veliko študirati, ampak bi lahko kakšen več pomagal na njivi. Bil je pravi kmet po duši in srcu in če bi mu pol leta nazaj rekla, da bo samoplačniška gastroskopija njegov naslednji pregled, bi me verjetno napodil iz hiše in se smejal še dva dni. Če ga je kaj bolelo, je na žalost to večinoma reševal z dobrim brinovim žganjem, ki je po njegovem pozdravilo vse. Tako da si lahko predstavljate da je na stara leta tudi njegov želodec pričel malo trpeti in začel je stokati zaradi kisline v grlu in bolečine v žlički.

Moja mama, njegova sestra, je takoj vzela zadevo v roke in mu rekla, da je samoplačniška gastroskopija pregled na katerega ga bo prijavila, da čim prej ugotovijo kakšno je stanje požiralnika, želodca in dvanajstnika. Stricu najprej sploh ni bilo jasno kakšen pregled je. Pojasnila mi mu je, da je samoplačniška gastroskopija pregled, kjer ti omrtvičijo grlo zato, da gredo z upogljivo kamero na cevki v želodec in dvanajsternik ter tako preverijo stanje sluznice in notranjosti prebavil. Povedala mu je, da včasih tudi odščipnejo majhen delček tkiva in tako preverijo prisotnost bakterij ter po potrebi opravijo tudi mikroskopski pregled. Tako ugotovijo kaj je izvor bolečine.

Druga stvar, ki stricu ni bila jasna zakaj moran biti samoplačniška gastroskopija, če pa on že 60 let plačuje zdravstvo in sedaj, ko ga rabi mu ni na voljo. Mama mu je ponovno zelo strpno razložila, da so žal v zdravstvu za take preglede zelo dolge čakalne vrste in da je samoplačniška gastroskopija dobra investicija v to, če je slučajno kaj narobe, se lahko z primernim zdravljenjem začne hitreje.

Očitno je je bila bolečina res huda, kajti strinjal se je, da je samoplačniška gastroskopija njegov naslednji pregled. Naročen je čez teden dni in vsi držimo pesti za dobre rezultate. 

Če želimo hitre rezultate je samoplačniška gastroskopija obvezna

About Author